Thursday, September 29, 2005

Indian Summer


'''Indian summer''' is a name given to a period of sunny, warm weather just before winter. This time is usually in late October or early November, sometime after the first frost.
It can persist for just a few days or sometimes over a week.
The term is also used metaphorically to refer to anything that blooms late, or unexpectedly, or after is has been assumed to be no longer interesting or relevant.

1 Comments:

Blogger Ziggy said...

There are two stories about the indian summer in ancient Greece.

Οι επονομαζόμενες Αλκυονίδες ημερες ανάγονται στα αρχαία χρόνια, οπότε και δημιουργήθηκε ο μύθος για την Αλκυόνη, η οποία ήταν μία πολύ όμορφη γυναίκα κόρη του Αίολου που κυβερνούσε τους ανέμους.
Σύμφωνα με το μύθο, κάποια φορά επειδή η Αλκυόνη έπεσε σε σφάλμα, ο Δίας την τιμώρησε
mεταμορφώνοντάς την σε πουλί, την ‘Αλκυώνα’, και την καταδίκασε να γεννά τα αυγά της το χειμώνα αντί την άνοιξη.Επειδή όμως άφηνε τα αυγά της στους βράχους που βρίσκονταν κοντά στην θάλασσα, ή σε όχθες ποταμών και ο χειμωνιάτικος αέρας τα παρέσυρε στα κύματα παρακάλεσε τον Δία να την συγχωρέσει.

Αυτός τη λυπήθηκε, και διέταξε τότε τον Αίολο να σταματάει για 14 ημέρες περίπου την πνοή των δυνατών ανέμων και να διατηρεί καλοκαιρία κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

(Αριστοφάνης, ΄΄όρνιθες΄΄ στ.1594/ ΄΄Περί Αλκυονίδων΄΄).


H Aλκυόνη παντρεύτηκε τον Kήνκα, γιο του Eωσφόρου, που ήταν βασιλιάς στην Tραχανία, στα παράλια του Mαλαϊκού κόλπου της Φθιώτιδας. Mια ημέρα ο Kήνκας έφυγε για το μαντείο του Aπόλλωνα στην Kλάφο της Iωνίας. Στο ταξίδι του όμως πνίγηκε.

Tότε οι θεοί, με τη μοφρή ονείρου, ειδοποίησαν την άτυχη γυναίκα του και εκείνη από τη στενοχώρια της, αφού βρήκε το πτώμα του συζύγου της, πνίγηκε. Ο Δίας όμως τους μεταμόρφωσε σε πουλιά της θάλασσας, τις αλκυόνες.

Eπειδή στη διάρκεια του χειμώνα με τις κακοκαιρίες τα πουλιά δεν μπορούσαν να κλωσσήσουν τα αβγά τους στις ακρογιαλιές, ο Δίας διέταξε τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας, να ηρεμεί κάποιες ημέρες τα νερά, δίδοντας συγχρόνως και λιακάδες. Aυτές τις ηλιόλουστες και γαλήνιες ημέρες μέα στο χειμώνα παρατήρησαν πρώτοι, όπως ήταν φυσικό (μαζί με όλα τα άλλα), οι αρχαίοι πρόγονοι. Tις ονόμασαν αλκυονίδες ημέρες, όπως αναφέρει ο Aριστοτέλης στα «Mετεωρολογικά».

Corto, my friend, i'm sure that despite this blog is a late blossom (an indian dream), it will survive the cold winter and keep us company during the long nights.

29/9/05 23:09  

Post a Comment

<< Home